To Top

Scurt istoric al şcolii

În Zăbala a existat școală încă dinaintea reformei religioase din anul 1517.De asemenea , a fost înființat școala reformată în anul 1585, în care la această vreme preda dascălul Mathe și a funcționat în mod continu. Referitor la educația tinerilor din Zăbala, încă  de timpuriu se menționează prezența tinerilor la diverse universități și colegii. (Mikes anul 1633 Univ. Din Leiden,Antal Janos Univ. Din Franeker.) În perioada 1662-1848, la Colegiul reformat din Ajud au studiat 16 tineri din Zăbala și 31 din Pava.

          Prima școală românească ortodoxă a fost construită în anul 1873; tot în acel an, școlile reformată și catolică s-au unit și astfel a fost creat școala de stat.

          În anul 1876 a fost terminat construirea clădirii noii școlii, ce avea două nivele, parter pentru învățători iar etaj pentru săli de clasă.Prima învățătoare la școala de stat a fost Szervaciusz Lenke, numit la catedră în anul 1889.

          Școala din Zăbala a fostsprijinit material de familia Mikes și de câtrefundațialuiDimeny Istvan (1808-1893). Dimeny Istvan era un avocat și a donatîntreagasaavereșcolii din Zabalaiarfundațialuisprijineaeleviieminenți.

          După 1919 învățământul I-IV se desfășuraînlimbamaghiară, iar cl. V-VII înlimbaromână. Din anul 1965, învățământul era organizatîn VIII clase, iar din 1980 s-a întrodusobligatoriu  Xclase. Vecheaclădire a școlii a fostlărgită cu o aripănouăînanul 1967 care conține 8 săli de clase. Înafară de școală a fostinaugurat o clădirenouăînanul 1983 pentrugrădiniță.

          Chiardacămajoritateafamiliilor din localitate s-au ocupat cu agricultură, interesulzăbălenilorpentrueducație a fostșieste mare, fiindprobat de faptulcătimp de generații de-a rândul, aproapeînfiecarefamilie au existatintelectuali( învățători, profesori, preoți, medici, ingineri, avocați,etc.).  

Search

      MIKEWEB1           ©  Mike Web        Flag Counter

Școala Gimnaziala Nr.1 Zăbala


© All Rights Reserved

 

Sign in to your account